Utazás

Top 5 dolog, amit szeretünk Hévízen és környékén

1. A híres csodavíz jótékony hatásai

Ha már ellátogatsz a legendás fürdővárosba, akkor az első és legfontosabb dolog, hogy próbáld ki a gyógyhatású tó adta adottságait. A tó hőmérséklete mindig kellemes (télen is 22-23 fokos, nyáron pedig 34 fok körül van), és csodás élvezetet nyújt minden évszakban. A legtöbb gyógyulni vágyó a hévízi Hotel Palace-ban megszállva közvetlenül a tó mellett élvezi a gyógyító víz erejét. Egy fél órás fürdőzéstől ellazulhatnak a fájó ízületeid, és regenerálódhatnak a gyulladásos panaszaid, de a krónikus nőgyógyászati problémákra, a csontritkulásra, és különböző reumás megbetegedésekre is használ a gyógyvíz. Ráadásul magában a Hotel Palace-ban rengeteg egyéb gyógyhatású kezelést igénybe vehetsz a masszázstól, az élmény-wellness medencétől elkezdve a pezsgőfürdőtől a szaunáig. A gyógyvíz hatásairól már rengetegen meggyógyultak, így ha orvosilag is javallott számodra a hévízi csodavíz, akkor vedd igénybe a természet erejét, mert nem fogsz csalódni! 

 

2. Hévíz híres zöldövezete: Egregy

Egregy Hévíz központjától úgy másfél kilométerre található, félórás sétával vagy pár perces autózással közelíthetjük meg ezt a különleges környéket. Egregy a szőlőskertjeiről és pincéiről híres, amik csak úgy árasztják magukból a falusi nyugalmat. A kisebb-nagyobb pincék, éttermek várják a megfáradt túrázókat minden földi jóval megrakott tányéraikkal és kifogyhatatlan borospincéikkel. A nyári időszakban a DOTTO kisvasút is erre jár, így összeköthetjük a városnézést egy pincelátogatással és finom vacsorával. Egregy borutcácskáján érdemes megállni minden kis pincészetnél és megkóstolni a különböző ízvilágú borokat, vagy éppen elfogyasztani a szőlőlugasok alatt egy finom vacsorát. Sokszor élőzene várja az éttermekben a vendégeket. Ha itt jársz, akkor ne hagyd ki a pincék és a szőlőskertek között sétálva az egregyi Árpád-kori templomot is, ami Hévíz legrégebbi épülete. A templom a 13. századból maradt fent.

3. Kalandozz Gyenesdiáson

Hévíztől 10 kilométerre Gyenesdiáson találod meg a környék legmenőbb és legkalandosabb parkját. A Balaton északi partján felállított Kalandpark 2010 óta várja az ügyességi akadályokkal megküzdő bátor kicsiket és nagyokat. A Kalandparkban mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb játékokat. Az apróságokat gyerekpálya, a nagyobbakat juniorpálya, míg a felnőtteket a nagypálya várja, hogy az akadályokon próbára tegyék bátorságukat és legyőzzék félelmüket. A legkisebbeknek gyereksarkot alakítottak ki, hogy ők is el tudják foglalni magukat, míg a család többi tagja a pályákon küzd. A Kalandparkban mindenki biztonságosan hevederekkel, bukósisakkal próbálhatja ki, hogy mennyire merész és bátor. 

4. A legsportosabbak strandja 

Ha szereted az extrém sportokat, akkor irány Vonyarcvashegy és az ott található Wakeboard pálya, ahol garantáltan elönt majd az adrenalin. Ez a különleges sport igénybeveszi az egész testünket, ahogy próbálunk fent maradni a boardon, amit sebesen húz egy csónak. Szerencsére ehhez a sporthoz felszerelés sem kell, mert a pályabérlet árában már az is benne van. Érdemes egy gyors oktatáson elsajátítani az alapokat, aztán 8 éves kor felett szabadon használható a pálya, ahol kipróbálhatjuk a sebességet, és a vízen való egyensúlyozást. 

5. A híres balatoni bringaút

Ha szeretnéd felfedezni kerékpárral a környéket, akkor erre Hévíz a legideálisabb, innen indul ugyanis a balatoni bringaút azon része, amit a legszebbnek nyilvánítottak a 210 kilométert felölelő szakaszban. Ráadásul Hévízben minden szerdán szervezett kerékpártúra várja a becsatlakozókat, akiket így egy idegenvezető kalauzol el a környék legszebb látnivalói felé. Az útvonalak között szabadon választhatunk a nehézségi szintünknek és edzettségi szintünknek megfelelőt. A kerékpáros túrák során feltekerhetünk a Rezi várhoz, megismerhetjük a Kis-Balaton élővilágát, de túrázhatunk két keréken a Keszthelyi-hegységben is. Az sem baj, ha nincs nálunk kerékpár, a városban azt is bérelhetünk.