Utazás

Top 10 legszebb nyaralóhely Horvátországban

Top 10 legszebb nyaralóhely Horvátországban

Egy valódi adriai nyaralás nem telhet el anélkül, hogy megtaláljuk a saját izgalmas, eldugott öblöcskénket, ahol egész nap senki sem zavarja meg a pihenést. Szerencsére a horvát tengerpart csipkézett partvonala számos csodás helyszínt biztosít a romantikus, elvonulós fürdőzéshez. Ezekre a kalandokra érdemes jól felszerelkezni egy hűtőtáskányi hideg élelemmel és innivalóval, mert a nyilvános strandokkal ellentétben ezek az öblök jellemzően messzebb esnek a büféktől, éttermekről. Íme, néhány tipp kalandvágyóknak, hogy merre érdemes keresgélniük:

1. Plitvice és Krka

Horvátországnak nyolc nemzeti parkja van, köztük az UNESCO által felsorolt Plitvicei-tavak és a Krka, melyek mindegyike híres lenyűgöző tavairól és vízeséseiről. A parkokban órákat el lehet azzal tölteni, hogy egyik vízeséstől a másikig sétálunk, és közben a türkiz színben pompázó tavacskákat csodáljuk. Fontos tudni, hogy 2019-től a tervezett látogatás előtt minimum 2 nappal be kell jelentkezni a látogatásra, különben nem engednek a park területére.

2. Európa legszebb strandja, a Stiniva

Vis egy meghitt kis sziget, amelynek lakossága főként halászattal, mezőgazdasággal és persze borászattal foglalkozik. A szigetre a Splitől induló és Vis városában kikötő komppal vagy katamaránnal érkezhetünk. Vis igazi ékszerdoboz: még  autóra sincs szükségünk ahhoz, hogy mindent megcsodáljunk, ugyanis a nyuis, mediterrán hangulatú szigeten minden karnyújtásnyira található. A városban sem kell nagy nyüzsgéstől tartanunk, így a központjában fekvő, kellemes, kavicsos strandjára mindenképp érdemes ellátogatni.  A település közelében további homokos és kavicsos strandok várják a turistákat: Mala Svitnja, Vela Svitnja, Parja, Rogačić. Vis szigetén található Európa legszebb strandja is, a Stiniva öbölben – legalábbis a European Best Destinations szavazói szerint.

3. Cres sziget, Lubenice környéke

Lubenice mellett meredek sziklák övezik az öblöket, így, ha privát fürdőzésre vágyunk, nagy valószínűséggel megtalálhatjuk a saját „strandunkat”, főleg, ha egy kis mászás sem rémít meg. A gyönyörű látványon és a kristálytiszta tengeren kívül azonban mást nem nagyon találunk Lubenice a környéki öblök táján, ezért itt különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű enni- és innivalót pakoljunk be egy nagyobb hűtőtáskába.

4. Rab sziget, Kampor – Dundo

Rabot a legzöldebb horvát szigetként is szokták emlegetni, hiszen a nyugati partját dús vegetáció borítja. Rövid kompozás után érkezünk a szigetre, amelyek gyakran indulnak főszezonban, így csúcsidőben is pár óra várakozás után tengerre szállhatunk. A kikötő kompról nézve még elég hihetetlennek tűnik, hogy egy mediterrán édenkertbe érkeztünk, a sziget part felőli oldala ugyanis leginkább holdbéli tájra emlékeztet. A vágyott mediterrán növényzet azonban a Kamportól délre eső terület természetvédelmi övezetben már kellemes árnyas pihenőhelyekkel kényeztet. Valódi barangolós, biciklizős, miniöblös paradicsomba léphetünk, ahová még az autókat sem engedik be. Pár száz méter séta után azonban csodás élményekben lehet részünk, úgyhogy mindenképp érdemes belevágni ebbe a kalandba.

5. Zadar – Dugi Otok sziget

A Zadar mellett található a „hosszú sziget”, azaz Dugi Otok név, amely valóban sok-sok kilométeren keresztül kínál felfedezésre váró, igazi vadregényes öblöket, szirteket. Dugi Otoknak nincs kompösszeköttetése a szárazfölddel, de katamaránnal vagy csónakkal könnyen eljuthatunk ide, Zadarig pedig szerencsére közvetlen autópálya vezet. A viszonylag érintetlen sziget 50 km hosszan nyúlik el az Adrián, és sűrűn tagolt partja rengeteg, privát strandolásra alkalmas nyugodt kis öblöt rejt. Dugi Otokon valódi biciklitúrát is csaphatunk, azonban e tájon különösen fontos, hogy csakis sok vízzel és elegendő élelemmel felszerelkezve vágjunk bele a kalandba, mert alig találni út közben éttermeket, büféket.

6. Galesnjak sziget

A világ egyik legszebb szigetének tartják Galesnjakot. Ez a picike sziget, amelyet Zadar és Pašman között találhatunk, nem véletlenül lett a szerelmesek szigete: valódi szív alakja van, és ráadásul teljesen természetes képződmény.  Ha valaki szeretné kimaxolni a romantikát, akkor mindenképp érdemes ellátogatnia. Galesnjak egy igazi, romantikus lakatlan sziget, ahová gyakran áteveznek a párok, ha egy kis magányos fürdőzésre vágynak. Ez a csodás romantikus rejtekhely magánkézben van, de tulajdonosa valószínűleg szintén volt már szerelmes, mert ingyen is megengedi, hogy a szerelmesek idehajózzanak egy-egy délutánra. Persze arra is van lehetőség, ha valaki kizárólag kettesben szeretne itt eltölteni egy kis időt: A 130.000 nm-es szigetecskét ki is lehet bérelni, ha valóban maximumon szeretnénk élvezni a lakatlan sziget romantikáját.

7. Makarska riviera, Brela, aprókavicsos strandja

Igazi vakító, hófehér kavicsos part, és türkizkék tenger, a Makarska riviérán ezt is megtaláljuk. A gyönyörű 60 kilométeres partszakasz Split és Dubrovnik közötti part menti főúton haladva Omiš után kezdődik, és szállodás sora jelzi, hogy igazi turistaparadicsomban járunk. A legjobb strand ezen a részen a bearli kavicsos part, de csodás fürdőhelyeket találunk Makarskától 3 kilométerre, délre, és a Drvenik és Zaostrog közötti részeken is.

8. Lovrečina-öböl, Brač-szigetén

A Lovrečina-öböl egyike azon Brač szigeti strandoknak, amelyek szinte minden nyaralási prospektusban szerepelnek: az áttetsző víz szegélyezte homokos parton egy romos középkori templom pompázik az olajfaligetek között. Aki ide igyekszik, jó, ha tudja, hogy korlátozott számú parkoló van, és nincs buszmegálló sem a közelben, így tömeg nincs, de gyalogosan kissé macerás megközelíteni. Ha mindenképp ide igyekszünk, akkor érdemes a közelben szállást találni.

9. Krk-sziget, Klimno

Klimno egy igazi gyöngyszem az Adrián. A jól megközelíthető, de mindössze 115 lakosú romantikus kis település szinte érintetlen természeti környezetben található, és a strandja is kristálytiszta, ráadásul buja növényzet díszíti partját. Védett, sekély, meleg vizű öblei a családosok számára kitűnő fürdőzési lehetőségeket kínálnak.

10. Zlatni Rat, Brač-sziget

A türkiz tengerbe mélyen benyúló, ezüstösen ragyogó, keskeny földnyelv-félszigetecske, a Zlatni Rat (“Golden Cape”) a dalmát strandok ékköve, mely számtalan plakáton, brosúrában és útikönyvben szerepel. A kavicsos félsziget nagyon népszerű, és a tömeg ellenére valóban tiszta tengerpartján feledhetetlen strandélményeket szerezhetünk.

Ha szeretné kiszámolni, mennyibe fog kerülni az útiköltség, autópályadíjjal és kompdíjjal együtt, akkor kattintson ide: Útiköltség kalkulátor