Utazás

Top 10 látnivaló Horvátországban

Horvátországba általában a csodás tengerpartja miatt látogatunk pedig a lenyűgöző természeti szépségek mellett számos izgalmas és érdekes látványosságban is bővelkedik. Ha meguntuk a fürdőzést, vagy épp nincs strandidő, fedezzük fel Horvátországot más szemmel!  Az utazás költségeit pontosabban megtervezhetjük az itt található autópályadíj kalkulátor segítségével.

1) Isztria, Festini cseppkőbarlang

Feštini falucska mellett találjuk a lenyűgöző cseppkőformákat és kisebb-nagyobb tavacskákat rejtő Festini barlangot (Feštinsko kraljevstvo). A 100 méter hosszan bejárható barlang kiépített, biztonságos sétaúttal várja a látogatókat április és október között - horvát, angol, olasz és német nyelvű túravezetéssel.

2) Bisevo, Kék barlang

Messze a horvát partoktól, kint a nyílt tengeren fekszik a különleges titkot rejtő Bisevo sziget: egy gyönyörű kék tengeri barlang található itt. A Kék barlang különlegességét az adja, hogy a belsejébe a tengeren keresztül szűrődik a fény, ragyogóan világító kékké festve a barlang vizét. Csónakon viszik be a turistákat, egy kis sziklahasadékon keresztül. A kirándulásokra a helyi horvát utazási irodánál lehet jelentkezni a környező szigeteken.

3) Motovun, a romantika városa

Az Isztriai félsziget közepén, egy domb tetején található Motovun városa. A valódi olaszos, középkori hangulatot árasztó kisváros tökéletes célpont egy kellemes, barangolós, romantikus naphoz. Érdemes megkóstolni a helyi sonkát és sajtot, és felsétálni a várfalhoz, ahonnan csodás kilátás nyílik.

4) Krka Nemzeti Park

A Šibeniktől mellett fekvő Krka Nemzeti Parkot a Krka-folyó lenyűgöző, vadregényes vidékén hozták létre. Különleges sziklaalakzatok, szigetek, vízesések, tavak, egyedülálló növény- és állatvilág várja a turistákat, illetve több történelmi jelentőségű erőd romjait is megcsodálhatjuk. Csodaszép a XIV. században alapított ferences rendi kolostor és templom a Visovac-tó szigetén.

5) Hvar, Pakleni szigetek

Hvar városa előtt bukkan elő a tengerből egy csodás kis szigetcsoport, a Pakleni vagyis Pokol szigetek, amit Hvar városból hajótaxin lehet megközelíteni. Igazi mediterrán édenkert, sok-sok titkos öböllel. Aki kényelmesebb strandolásra vágyik, a Palmizana öbölnél találhat homokos partot és több éttermet is. De itt épült a Carpe Diem klub is, ahol nevéhez híven egész nap bulizhatunk.

6) Brijuni szigetvilág

A csodálatos szépségű szigetek az Isztria partjainál emelkednek ki a habokból. A Brijuni Nemzeti Parkot hajóval lehet megközelíteni, majd kisvonattal látogathatjuk végig a Brijuni sziget szépségeit.

7) Varazdin, a barokk csoda

Igazi történelmi hangulat vár minket a barokk stílusban épült Varazdin városában (magyarul Varasd). Leghíresebb nevezetessége az Erdődy-vár, melyet a törökök elleni harcok miatt erős falakkal és bástyákkal vettek körül. Érdemes ellátogatni a szintén középkori eredetű Szent Miklós plébániatemplomhoz, de persze ezen kívül is számos kolostor, és barokk stílusú palota várja a turistákat. Különösen érdemes megnézni a színes homlokzatú Prašinski-Sermage palotát, az óvárosban lévő Stančić-téren.

8) Trsteno, ahol a világ legrégebbi arborétuma pompázik

Dubrovnikban is számos látnivaló van, de kicsit távolabb, a mintegy 25 km-re fekvő kis halászfaluban, Trstenóban lenyűgöző arborétum várja a látogatókat. 1492-ben itt építette nyári rezidenciáját a dubrovniki patrícius, Ivan Marinov Gučetić-Gozze, amit csodás reneszánsz stílusú kerttel vettek körül. Az évszázadok alatt az arborétum számos különleges növényfajjal gazdagodott, megtalálható például a kínai kenderpálma, a kámforfa és a bank-rózsa is. A geometrikus alaprajzú Gučetić-kertet sétányok, romantikus kőfalak, szőlővel befuttatott pergolák, izgalmas kis kápolna, pavilon, malom és szökőkút díszítik. Ha arra járunk, semmiképp se hagyjuk ki a barokk stílusú nympheumot a Neptun kúttal.

9) A Pulai amfiteátrum

Az Isztriai-félsziget Augustus császár idején, az I. század első felében élte virágkorát. Ennek emlékei közül jó néhány ma is látható: az amfiteátrum, a lenyűgöző Augustus és Róma templom, a Herkules-kapu, a Sergius-diadalív vagy a kettős ívű Porta Geminia kapu. Leghíresebb ékessége természetesen az amfiteátrum. A 23 ezer fő befogadására készült építmény a római kori amfiteátrumok közül az öt legnagyobb közé tartozott, és olyan jó állapotban maradt fenn, hogy ma is koncerteket, fesztiválokat rendeznek benne.

10) Opatija békebeli hangulata

A Kvarner-öböl partján fekvő - egykor Abbáziának hívott - üdülőváros napjainkban is azt a békebeli hangulatot árasztja, amit fénykorában, a XIX-XX. század fordulóján élvezhettek a pihenni kívánó urak és hölgyek. Itt nyaralt többek közt I. Ferenc József is. A gyógyító klímája miatt is népszerű üdülőhely szanatóriumaiban nagyrészt magyar orvosok ügyeltek a gazdag vendégek egészségére.  A mediterrán város gyönyörű pálma-, leander- és babérparkjai között ma is gazdagságról és kifinomult eleganciáról árulkodó villák bújnak meg, persze ma már sok közülük szálloda. Híres és népszerű strandsétánya, az elegáns, impozáns Lungomare mintegy száz éves, és kihagyhatatlan élmény, ha arra járunk.

Nézze meg az autópálya ár kalkulátor segítségével, Önnek mennyibe kerül majd eljutni a nyaralás helyszínére.