Utazás

A legnépszerűbb európai úticélok idén nyáron

A nyár, bár már javában zajlik, mégis még egyáltalán nincs késő ahhoz, hogy lefoglaljunk egy-két repülőjegyet és felfedezzük az európai országok történelmét és a sokszínű kultúrákat. Az utazási irodák kínálata, a népszerűségi ráta és némi influenszer behatás miatt, vannak olyan városok, amelyek minden évben nagyobb figyelmet kapnak. A következőkben ezek az úticélok kapnak nagyobb fókuszt, az idei felhozatal szerint.

1, Verona, Olaszország

Az észak-itáliai város 2019-ben ismét egy felkapott övezetté vált, ami annak is köszönhető, hogy egyre több mikro és makro influenszer látogatott el az elmúlt időszakban Rómeó és Júlia által ismertté tett területre. Veronában található ugyanis Júlia háza is, amely Shakespeare drámája miatt vált ismerté. Néhány euróért cserébe mi is felmehetünk Júlia erkélyére és körbejárhatjuk a körülötte lévő udvart is. A hagyomány szerint, a szerelmespárok leveleket, lakatot és sok más apróságot is ott szoktak hagyni a háznál, hogy ezzel is megerősítsék a kapcsolatukat. Az udvarrészen  a híres Júlia-szobor is helyet kapott, aminek a jobb mellrészét a tradíció szerint meg kell dörzsölni, hogy a szerencse mellénk álljon. A Casa de Giulietta mellett, a városban érdemes megnézni Giardino Giusti névre keresztelt kertet és a Ponte Pietrat, valamint az Arénát és a Piazza del Erbe nevű teret is. 

2, Csernobil, Ukrajna

Az 1986-os atomkatasztrófa egyik városrésze nem hiába lehet szokatlan ezen a listán, azonban az HBO által készített Csernobil című sorozat miatt, a turisták teljes mértékben ellepték a területet. A világszerte nagy sikernek örvendő 5 részes sorozatról azt rebesgetik, hogy mindenindők legjobb sorozatává fog válni, ami abból is meglátszik, hogy hetek óta egyre nagyobb figyelmet kap az atomkatasztrófa területe is. Az ukrán hatóságok szerint, nagyjából 30-40%-kal nőtt meg a turisták száma a vidéken és a későbbiekben ennek a duplájára számítanak majd. Azonban, vannak olyan Instagram-sztárok és celebek, akik ebben is csak a népszerűséget és a potenciált látják és provokatív képeikkel igyekeznek még nagyobb népszerűségre szert tenni az itt elkészített fotóikkal. A turisták pedig, igyekeznek milyen olyan helyet körbejárni, lefotózni, amit a sorozat eléjük tárt.

3, Novi Vinodolski, Horvátország

Novi Vinodolski testesíti meg azt a tengerparti közeget, amely minden nyaralni vágyó ember álma. A kék tenger, a remekül felszerelt strandok, a változatos kulináris élmények, a tiszta partok, a megfizethető és szép szálláshelyek, illetve a kikötő, ami a területhez tartozik. Ez a város az egyik legnépszerűbb úticélja azoknak, akik Horvátországban szeretnének eltölteni néhány hetet pihenésképpen, ráadásul nem is tartozik a legdrágább üdülővárosok közé. Az Óváros sétaútjain kívül, érdemes megmászni a Mahavica pontot, ami 781 méter magas. Erről a pontról csodás kilátásban lehet részünk. Novi Vinodolski után, a nem messze fekvő Crikvenica városát vagy Senjt is ajánlott megnézni.

4, Lisszabon, Portugália

A portugál főváros a mediterrán övezetet kedvelők idei legjobb nyári üdülőparadicsoma lehet. Lisszabonban érdemes felszállni a 28-as villamosra, amely kinézetre nagyon hasonlít a budapesti verzióra. A közlekedési eszközt nem érdemes kihagyni, ugyanis a város olyan szűk szekleteiben járhatunk vele, amit valószínűleg gyalog be se tudnánk venni. A 28-as sárga villamos azért is híres a városban, mert az útvonala szinte minden fontos csomópontra kitér, ráadásul a jegy is igen olcsó rá. A város hirtelen fellépő szintkülönbségei miatt a Santa Justa lift névre keresztelt felvonó is turistalátványosságnak számít, mindemellett nem szabad kihagyni a városi túrából a Szent Jeromos-kolostort, de még az Alfama negyedet sem.