Termékek

5 dolog, amire remekül beválhatnak az illóolajok

Az illóolajoknak gyógyító hatásai is vannak, amiket, már az ókori fáraók idejében is előszeretettel használták, mint gyógyító esszencia. Az aromaterápia alapját képező olajkeverékeket, számos gyógyászati és szépészeti területen  alkalmazni lehet, sőt, olykor még a nyugati orvoslás mellett is megfér, mint kiegészítő kezelés.

Az illóolajok ősi kultúrákban való megjelenése mellett, az aromaterápia modern kori ősatyjának a francia származású René-Maurice Gattefossét tartják, aki először, az 1937-ben kiadott könyvében jegyzi az aromaterápia fogalmát. Gattefossénak, egy szerencsétlenség miatt, megsérült az egyik karja. A francia parfümgyár robbanása után, René-Maurice levendulaolajjal kente be az égési sérüléseket szenvedett kezét és azt vette észre, hogy az általa használt illóolaj felgyorsította a gyógyulási folyamatokat és végül, egy hegmentes seb keletkezett. Néhány évtizednyi ugrás után, 1980-ban megkezdte a térhódítását az aromaterápia fogalma, ami kiszakadt a francia vidékről és átterjedt Nagy-Britanniába is.

1. Az érzelmi blokkok feloldása

Az illóolajakat számos területen fel lehet használni, aminek az egyik leghasznosabb irányvonala az érzelmi gátak feloldása. Egy-egy jól megválasztott illattal, már belélegzés során is nagy mértékben csökkenthetjük a stresszszintünket, ráadásul ezek az esszenciák sejtszinten is képesek hatni, így a bőrbe masszírozva az élettani hatásukat is ki tudják fejteni, aminek köszönhetően endorfin tud felszabadulni. A szorongás, a félelem és a depresszió leküzdése során is remekül alkalmazhatóak, leginkább a citrusfélék hozhatnak javuló tendenciákat, ezen belül is a mandarin illóolaj a vezető.

2. Betegségek gyógyítására

A növényekből kivont illatesszenciák különféle betegségekre is megoldást jelenthetnek, ha nem is önmagukban, de a nyugati orvoslás által ajánlott kezelés mellé kiegészítő kúraként mindenképpen. Inszomnia, ekcéma, migrén, megfázás, bármiről is legyen szó, az aromaterapeuta személyre szabottan tud az adott problémákra olajokat ajánlani, amiket a páciens ízlésvilágához mérten választ ki.

3. Babavárás során is alkalmazhatóak

Terhesség során nem mindegy, hogy milyen arányban és mit kenünk magunkra vagy adott esetben párologtatunk el nap, mint nap. Itthon, az alternatív gyógyászatba tartozó terápiás célzatú olajok használata, számos vitát kelt a mai napig is az orvosok körében. Nem is minden szakorvos ajánlja vagy preferálja ezeket a kiegészítő termékeket, azonban, a nyitottabb szakemberek több fronton is támogatják az illóolajok használatát a terhesség előtt, alatt és után is. A speciális olajkeverékeket a várandósság alatt is lehet alkalmazni, de az orvosok javaslata szerint, az első trimesztert érdemes kihagyni, ha a bőrünkre kennénk vagy fogyasztanánk a nekünk kevert termékeket. Ilyen esetben inkább, a párologtatás ajánlott.

4. Elősegítik a fogyást

Az illóolajok a fogyást is képesek elősegíteni, ugyanis vannak olyan kivonatok, amelyek az anyagcsere folyamatokat képesek serkenteni, ezáltal a fogyás is be tud indulni. Az egyik legjobb ilyen illat, a grapefruit, amit csepegtethetünk a reggeli smoothienkba vagy felkenhetjünk a kritikusabb bőrfelületre is. Ehhez remekül párosul a pacsuli illat, amelynek étvágycsökkentő hatása van.  Természetesen önmagukban ezek az olajok nem képesek lefaragni rólunk azt a néhány plusz kilót, amelytől elégedetlenek vagyunk, de kombinált edzési program mellé, egy kiegyensúlyozott táplálkozással jól tudja támogatni az egészségesebb életmódunkat.

5. Szerelmi vonzásra

Az illatok az élet minden területén befolyásolnak minket, így van ez a párválasztásnál is. Az emberek leginkább azt az illatot kedvelik hosszútávon, ami szinte, teljes egészében a saját illatuk ellentéte. A személyiségünkhöz és a saját bőrünk illatához készült kiegészítő illat, elősegítheti, hogy magabiztosabbak legyünk és ezáltal befogadóbbak az új szerelemre is.

Az illóolajok esetében nagyon nem mindegy, hogy honnan szerezzük be az olajkeverékeket. Az Európai Unióban nincs megfelelő szabályozás az olajok árusítására, így a nem szakembertől vásárolt termék, a legnagyobb valószínűségében nem fedezi a csomagoláson jelzett arányokat. Az egészségünk érdekében, mindenképpen aromaterapeutától válogassunk az illóolajok között.