Életstílus

Top 5 koreai étel, amit érdemes kipróbálni

Korea nemcsak a kultúrát tekintve egészen más, mint az általunk ismert hagyományok és szokások, hanem a gasztronómia területén is nagyon könnyedén fellelhetőek a különbségek a két nemzet között. Aki már látott koreai filmet, esetleg koreai drámát, amit röviden kdrámának rövidítenek, akkor biztosan nem annyira ismeretlen egy-két különlegesebb étel és az is hamar kiderülhet a néző számára, hogy a koreaiak igen gyakorta fogyasztanak rizst, halakat és más tengeri herkenytűket is.

Koreában az étkezések is eltérő módon zajlanak le, mint például egy magyar háznál. Rendszerint meleg ételt fogyasztanak, a terülj-terülj asztalkáról pedig, mindenki bátran csemegézhet, nincs külön senkinek sem tányérja, amibe csak magának szedi ki a választott falatokat. Ez európai szemmel igen furcsa és ha először ülünk körbe egy asztalt, ahol a koreai hagyományok szerint étkeznek, akkor tiszteletlenségnek számít az, hogy önálló tányérba próbálunk merni magunknak. A kés, villa és kanál hármas helyett ők fémpálcikát használnak, ami néha kiegészül egy-egy fémből készült hosszú nyelű kanállal. Az ázsiai konyhában, az igen népszerű rámennek van külön koreai verziója is, de ez mellett a rizs az, ami minden egyes étkezésnél a feltálalt ételek élén sorakozik fel, még akkor is, ha nem képezi a főfogás részét.

1, Kimchi

A kimchi, igazából egy savanyított, erjesztett zöldségétel, aminek az alapjául leginkább a kínai kel szolgál. A koreaik uborkát, zöldhagymát és retket is tesznek ebbe a keverékbe és különféle halételekhez, húsokhoz, de még önmagában is fogyasztják rizzsel tálalva. A kimchi különlegessége a kínai kel mellett, leginkább a fűszerezésen múlik. Gyömbért, újhagymát, fokhagymát és chilit is használnak az elkészítésekor.  A savanyúságot több, mint 180 féle változatban készítik el, ami a változatos fűszerezést jelenti. A koreai savanyúságból készül az egyik legkedveltebb egytálétel is az országban, ami a Kimchi Jjigae névre hallgat. Ebben az ételben a kimchi mellett helyet kap egy kis sertéshús, tofu és sok-sok zöldség keveréke is.

2, Tteokbokki

A Tteokbokki a koreai street food konyha egyik legkedveltebb étele, amelynek népszerűségéhez az is hozzátesz, hogy olcsó és könnyen elkészíthető. A csőszerű rizstésztából készült rudak, chilis szószba vannak belekeverve és ehhez adódik hozzá, a hagyma is. Általában főtt tojással és halpogácsával tálalják. A koreai ételek közül, ez a tésztás ennivaló kellően csípős, így érdemes elsőként óvatosan falatozni belőle.

3, Jjajangmyeon feketebab szósszal

A feketebab szószos tészta Koreában nagyon népszerű, de az étel a nyugati országokban is igen kedvelt. A Jjajangmyeon nevet viselő tésztás étel a fekete babból készült szósztól válik különlegessé. Húsként marhát vagy sertést használnak fel és ehhez szezámmagot, hagymát, főttojást és uborkát tálalnak.

4, Samanco 

A Samanco egy koreai desszert, ami eléggé furcsa ízkombinációt kínál egy halformájú tésztában. A koreaiak nem éppen híresek az édességeikről, ugyanis elég merész összetevőkkel dolgoznak, mint ebben az esetben is. A Samancoban egy adag vanília fagyi mellett a vörösbab paszta is megtalálható és ez az ízvilágában is nagyon erősen kiérződik. A jégkrémes édességből szerencsére van sima csokis és epres változat is, így aki nem babrajongó az is élvezheti ezt a koreai desszertet is.

5, A koreai marhahúsleves

A levesek elfogyasztása eltérő helyen szerepel egy koreai családban a magyarokhoz képest, ugyanis nem az előétel részét képezik, hanem a főfogáshoz tartoznak. A koreai marhahúsleves egy klasszikus fogás, amit rendszeresen fogyasztanak azok is, akik alapjáraton nem kedvelik, a néha extrém ízesítésű ázsiai keverékeket. A marhahús mellett a hagyma, a retek és a zöldhagyma dominál, amit üvegtésztával bolondítanak meg.