Életstílus

Az 5 legbarátságosabb kutyafajta

A kutyák évezredek óta az ember leghűbb társai között sorakoznak fel és nincs ez másképp ma sem. A négylábúak sok mindenre megtaníthatnak minket és még a legnehezebb pillanatokban is vidámságot és türelmet gyakoroltatnak, amihez a feltétel nélküli szeretetük is hozzáadódik.

Az állatok közül a kutya kifejezetten ragaszkodó természetű, aki minden esetben azt nézi, hogy hogyan tudna kedvezni a gazdájának. A szürke farkas egy, már kihalt alfajának szelidített, háziasított formája a gazdi közelségében érzi a legjobban magát. Egyes kutatások szerint, az ember úgy választ magának kutyát, hogy az lefedje az ő legáltalánosabb személyiségjegyeit és habitusát, még akkor is, ha ez teljesen tudat alatt zajlik le. Az állatok külseje és a sztereoptíp jelzői is igen árulkodóak lehetnek egy idegen számára, ha a gazdi mentalitását és életszemléletét vesszük figyelembe.

1. Golden retriever

A golden retrieverek tagadhatatlanul a legnépszerűbb kutyafajták listáját vezeti, ami nemcsak a fajta alkalmazkodó és stabli jelleme okán alakult így, hanem a célzott marketingfogások miatt is. A golden retriever szelíd, kedves, okos, könnyen adaptálódik, nem mellesleg az arany szőrével tekintélyt parancsol. A bölcs és játékos eb, jól kijön a kisgyermekekkel, ráadásul vízkedvelő és a betegségeket nézve sincs túl sok gond a fajtájával.  A golden retrieverek mellé besorolhatóak a labrador fajták is, akik szintén hasonló tulajdonságokat tudhatnak a magukénak.

2.  Beagle

A kistermetű, karamella színű bundával megáldott beagle, egy igazi családbarát kutya, aki a barátságos természete miatt nagyon jól be tud illeszkedni egy új környezetbe. A beagle kutyák igen mozgékonyak, rendkívül szelídek, de vész esetén jól tudnak azonnali jelzéseket is leadni a gazdik irányába. A gyerekek egyik kedvenc játszópajtársa, a taníthatósága kis türelmet igényel, hiszen eredetileg egy igen önálló kutyafajta, de némi időbeli ráfordítással hosszútávú nevelési elveket rögzíthetünk a kedvencünkbe.

3. Uszkár

A  lista harmadik helyén egy olyan kutyatípus áll, amely nem tartozik a legkedveltebb kutyafajták közé, mégis a tulajdonságait tekintve igazi gyerekbarát családtag lehet. Az uszkárok három különböző méretben léteznek, aminek a vérmérséklet sajátosságai miatt van jelentősége. A törpe és a toy változatú fajták hiperaktívabbak, izgágábbak, míg az óriás változatok nyugodtabbak és tekintélyt parancsoló jószágok. Az uszkárok kirívó szellemi tulajdonságokkal rendelkeznek, így az otthonunkhoz és a családi közeghez mérten, bátran választhatjuk ezt a kutyafajtát is, mint egy életre szóló társat.

4. Vizsla

A magyar vizsla népszerű kutya a családok körében is, hiszen egy rendkívül érzékeny, kedves és jószándékú fajtáról beszélhetünk. A vadászkutyaként ismert állatfajta rendkívül barátságos, odaadó, ráadásul az intelligencia szintje is igen magas. Kisgyermekek mellé is ideális választás.

5. Buldog

A buldogok kis tömzsi, jószándákú, lelkes állatok, akik gyengéden közelednek a család legkisebb tagjához is. Ezek a fajta kutyák könnyen érzékennyé válhatnak a környezet kreálta hangulatokra, de hosszútávon képesek megtartani a pozitív és energikus négylábú szerepet is.