Életstílus

A legjobb appok, amik segítik a nyelvtanulást

Nyelvet tanulni ma már szinte gyerekjáték, nem is kell feltétlen hozzá nyelvtanár, ha van egy kis önszorgalmunk és kitartásunk. Az otthoni nyelvtanulás persze, csak azok körében lesz igazán eredményes, akik a rendszeresség mellett folyamatosan próbálják szinten tartani a már megszerzett tudásukat is.

A nyelvérzék hiányában is sikerélményünk lehet azoknál az appoknál, amik a helyes válaszokat egy-egy dícsérő szóval zárják. A pozitív visszacsatolásnak és a gyors, szinte bárhol elvégezhető gyakorlatsoroknak hála, igazán könnyen és gyorsan tudunk eredményeket szerezni, legfőképpen a szókincs fejlesztésében.

A telefonokra letölthető nyelvtanulós applikációk az elmúlt években igen nagy fejlődésen mentek keresztül, ami által nemcsak a hatékonyság és a tartalom lett színvonalasabb, hanem az egyes alkalmazások egyszerű modulos kezelése és azok elérése is. A telefonos verzióknak hála, ma már szinte hónapok alatt elsajátíthatjuk a nekünk szimpatikusnak vélt nyelvet és szerezhetünk akár középszintű nyelvtudást is. A következőkben a leghatékonyabb appok fognak felsorakozni, amik a szókincsbővítéssel, a nyelvtani gyakorlatokkal és a színes tartalmaikkal tűnnek ki és igyekeznek új ismereteket átadni.

1. Duolingo

A Duolingo a világ legnépszerűbb nyelvtanulós appjai közé tartozik, ahol, az angol nyelven kívül, számos világnyelv elsajátítására is lehetőség van. Az applikáció különlegessége abban rejlik, hogy a jutalmazási rendszere jól párosul a személyre szabott tanulási stílusokkal, így a választott nyelv hetek múlva is izgalmas időtöltésnek fog számítani. A játék felmérései alapján, nagyjából 34 órányi gyakorlás felér egy egyetemi féléves kurzus oktatási eredményeivel is, ami kutatási anyagként is remek eredménynek számít. A színes és hatékony tudásszintfelmérés mellett, folytonos a szókincsbővítés,  ami által, hamar bevésődhetnek a nehezebb és a hétköznapi életben kevésbé használt kifejezések is.  

2. FluentU

A vizuális típusú felhasználóknak a FluentU lesz a leghasznosabb telefonos program, amivel ténylegesen kiküszöbölhetőek a tanulás fogalma miatt keletkező ellenérzések is. Az alkalmazás hatalmas erénye, hogy rendkívül interaktív. Az app oldalain számos videós tartalomból válogathatunk tematika szerint, amikhez rögtön kapunk, a nyelvvel megegyező feliratot is. Hasonló tudásanyagot, a világ legnagyobb videómegosztó oldalán is találhatunk, azonban itt, csokorba vannak szedve olyan anyagok is, amik a nyelvtanulás sikerességére fókuszálva vannak kiválogatva. A FluentU ráadásul, lehetővé teszi, hogy néhány kattintással a feliratban ismeretlennek vélt szavaknak azonnal megkaphassuk a fordítását is.

3. Learn Invisible

A Learn Invisible, egy magyar fejlesztésű alkalmazás, ami célzottan segíti a rövidtávú memória fejlesztését. A program színes és könnyed, ismétlődő feladványokkal apellál, így a folytonosság érzése miatt, könnyedén feleleveníthetőek egyes szavak, amiket elsajátíthatunk többszörösen is. Az app igyekszik az okostelefonok adta lehetőségeket is kihasználni, így az audiovizuális és a változatos optikai élmények mellett, a gyors és felhasználóbarát fejlesztés jellemzi a hazai játékot.

A legtöbb fejlesztés, még csak az angol nyelv ismeretére és gyakorlására fókuszál, de egyre több cég véli felfedezni a lehetőségeket a világnyelvekben. Az ilyen jellegű alkalmazásoknál ajánlott megnézni, hogy a számunkra szimpatikus játék mennyire egyezik a saját magunknak leginkább bevált tanulási módszerekkel, hiszen ezzel is, már sok könnyebbséget tudunk okozni a nyelvtudásunk bővítése és szinten tartása céljából.