Életstílus

7 veszélyes állat, ami a tengerben vár rád

Nemrégiben Horvátországban egy pók látványa nagy ijedelmet okozott,bár ez a pók ártalmatlan volt. A Földközi tenger térségében azonban vannak veszélyesebb állatok. Bizonyára egy apuliai tarantula volt, amelynek a látványa a horvát turistákat megrémisztette. Ez egy pókfajta, melynek a teste 3 centiméter is lehet, és a hosszú lábaival együtt meglehetősen nagy méretű. Ijesztő látványt nyújthat, de legfeljebb akkor csíp, ha erősen provokálják. Ezenkívül a mérge emberekre ártalmatlan. De a Földközi-tenger térségében levő turistaparadicsomokban nem minden állat olyan ártalmatlan, mint az apuliai tarantula.

Allergiások figyelmébe
Általában az itt szereplő állatok nem jelentenek halálos veszedelmet az egészséges ember számára. Azonban az idős emberek, a kis gyermekek, az allergiások és a legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek számára súlyos veszélyt jelenthetnek. Ezért az ilymódon érintettek bármilyen csípés, szúrás esetén azonnal forduljanak orvoshoz.

Mezei skorpió (Buthus occitanus)
A mezei skorpió 12 cm hosszú is lehet, és így a legnagyobb skorpió Európában. A csípése (vagy szúrása) hasonló a méhcsípéshez. Nagyon fájdalmas lehet, de néhány óra alatt alábbhagy. Súlyosabb esetben okozhat hasmenést, hányást, émelygést, verejtékezést, keringési és légzési problémát.

Öves szkolopendra
Ez egy úgynevezett százlábú, amely többek között a Földközi tenger térségében elterjedt. 10 centiméter hosszúságú is lehet. A sötétet kedveli, így éjszaka is aktív. Rovarokkal és egyéb kis állatokkal, például fiatal gyíkokkal is táplálkozik. Mivel támad, ha veszélyt érez, el kell
kerülni. A méreg, amit kibocsájt, az emberre ártalmatlan, de a csípése meglehetősen fájdalmas.

Fekete özvegy

A Földközi tenger térségében található pókok közül kiemelkedik az európai fekete özvegy. A nőstény 15 milliméter hosszú, a hím 5 milliméteres. Európa legmérgezőbb pókfajtájának tekintik, de nem támadó. A csípését követően csak néhány perc múlva jelentkeznek a tünetek, amelyek erős has-, fej- és izomfájdalmak. Ezek több napig tartanak, de aztán kezelés nélkül is eltűnnek.

Cikkünk itt folytatódik.​