Életstílus

5 sorozat, amit a párunkkal közösen is nézhetünk

Egy párkapcsolat fontos alappillére a közösen eltöltött minőségi idő, amit aktív vagy passzív módon is kivitelezhetünk. A közös érdeklődési kör hiányát könnyedén tudja pótolni egy jól megválasztott sorozat is, ami mindig adni tud egy alapot a hosszan elnyúló esti beszélgetéseknek is. A közös rajongás és az élmény mellett, az összetartozás érzése is folyamatosan képes megerősödni ilyenkor, így érdemes a magányos sorozatdarálós óráinkat megosztanunk a szerelmünkkel is.

A sorozatválasztásnál fontos, hogy mindkét fél számára örömet okozzon a választott műsor, így a műfaji kérdések mellett a hossz, az értékelések és az egyéni ízlés is közbe kell, hogy szóljon. Amennyiben több opció is belekerül a képzeletbeli kalapba, akkor ajánlott a szerencsére bízni a dolgot, hogy egyik fél se érezze azt, hogy az ő akarata érvényesült mindenek felett. Talán a legideálisabb eset, ha egy rövid szitkom és egy hosszabb, mélyebb jelentéstartalommal bíró sorozat is felkerül a néznivalók jegyzékébe. A következőkben olyan sorozatok kerülnek terítékre, amelyek nagy valószínűséggel mindenki számára élvezhető darabok, így ezek hozzá tudnak járulni a párok közös pihenőidejének az eltöltéséhez.

1, Modern család

A jelenleg 10 évadot felölelő szituációs komédia, Steven Levitan és Christopher Lloyd ötletei alapján készült. A sorozat 20 perces részekből áll, amik során megismerhetjük a 21. századi modern elveket való amerikai, vegyes család történetét. A szitkom egyedisége a színészek szórakoztató játéka mellett abban rejlik, hogy az életszerű, hétköznapi problémák által mi is bele tudunk helyezkedni egy-egy karakter szerepébe. A sorozat mély, párkapcsolati témájú  tabukat is döntöget, ahol egy meleg pár gyermekvállalást tervez és a gazdag öreg férfi egy fiatal latinát vesz feleségül és alapít vele egy új családot. Claire és Phil testesítik meg az átlagos amerikai családmodellt, 3 gyerekkel és a szokásos, modern kort érintő családi viszályokkal.

2, Love, Death + Robots

A 18 részt felsorakoztató antológia sorozat a Netflix új üdvöskéje, amely nemcsak azok számára válhat érdekessé, akik kedvelik az animációs kivitelezésű sorozatokat, hanem azoknak is kedvenc lehet, akik érzékenyebbek a vizuális történetmesélés sokszínűségére. A Love, Death + Robots egy-egy részének játékideje igen rövid, vannak 5 perces, de 18 perces epizódok is. A sorozat részei in medias resszel kezdődnek és joggal tehető fel ebben az esetben az a kérdés, hogy így  hogyan lehet egy történetet kibontani, ha a műsoridő olykor alig haladja meg a 300 másodpercet. A részek önálló történetként funkcionálnak és nem a hagyományos strukturált vonalvezetés jellemzi az elemeket. A nyers, néhol brutál műsor, történetmesélésben és képi világban is egyedi mixet alkot, ahol a japán anime stílus, a képregényes világ és a fotórealisztikus animálási technika is mind-mind fellelhető az epizódokban.

3, Jóbarátok

Az 1994-ben induló Friends című sorozat történelmet írt a szitkomok között és őszintén szólva hasonló produkciót már nem is igazán tudna a filmpiac legyártani. A 6 fiatalból álló, 20-as évei közepén járó csapat hétköznapi életét követhetjük nyomon, mindezt úgy, mintha mi magunk is a 6 archetipikus szereplő egyike lennénk.  A 2004-ben véget ért sorozat 25 éve töretlen sikernek örvend és nemzedékről-nemzedékre válik mindenki kedvenc szereplőjévé Rachel, Joey, Ross, Phoebe, Monica és Chandler.

4, Csernobil

Az 1986-os atomkatasztrófa eseménysorozatát vászonra vivő Craig Mazin olyan szinte visszarepíti a sötét múltba a nézőjét, hogy szabályosan mi is Csernobilban érezhetjük magunkat a tragédia idején. Az idei év legnagyobb sorozatszenzációja egyértelműen ez az 5 részből álló minisorozat, amely megrázó jelenetekkel tárja elénk a katasztrófa körülményeit.  A szörnyű valóság realisztikus képi ábrázolásai és a mélyenszántó lelki nyomások sorozata teljesen beszippantja a közönségét, így ez egy olyan remekmű, ami után mindenképpen adott egy hosszú kivesézős beszélgetés.

5, This is Us

Az NBC amerikai drámasorozata, a Rólunk szól, 2016-ban debütált. Az Amerikában igen népszerű drámasorozat alaphelyzete egy család életén keresztül bontakozik ki, ahol a jelen mellett, flashbackszerű jelenetekkel tekinthetünk vissza a múltba. A családban hármasikrek születnek, akik közül végül, egy halva születik. A házaspár azonban a szülés napján kórházba érkezett árva fiút örökbefogadja, hiszen így is úgy is három babát vártak a szeretett otthonukba. A sorozat erénye, hogy az idősíkok párbeszédet folytatnak egymással, így a múlt és a jelen kapcsolódási pontjai is szép ívben mutatják a szereplők érzelmi hullámvasútját.  Az idősíkbeli ugrás mellett, a hétköznapi problémákat és életutakat egyengető sorozat remekül és pontosan dolgozta ki a megformálni kívánt karaktereit, ami által valóban élethűen ábrázolódnak ki a jelen és a múlt nehézségei, az érzelmi blokkok és a családi, baráti és szerelmi kötelékek is.

A felsorolt változatos történeteket és stílusokat kivitelező sorozatok, kellemes és közös időtöltést jelenthetnek a pároknak, amik a beszélgetésindítás mellett, új élményeket és nézőpontokat is ki tudnak alakítani, ami a kollektív közeg megerősítésére is pozitív kihatással lehet.