Életstílus

3 film, amit mindenképpen látnod kell, ha lelkileg megerősödnél

A művészeti ágak közül, a filmművészet olykor tűpontos realizmussal nyúl lélektani témákhoz, hiszen az emberi lélek rejtelmeivel a mozgóképes megközelítés millióknak adhat iránymutatást a különféle elméletalkotói gondolatok feltárásában, akár saját magunkkal kapcsolatosan is.

A pszichológiai témákat boncolgató filmek többsége, ha jól van kivitelezve, akkor elgondolkodtatja a nézőt, arra sarkal, hogy az eseményszálakat követve reflektáljunk a saját életünkre, tetteinkre és emlékeinkre, a történet egésze alapján.  A pszichológiai filmek még inkább hatással vannak a gondolkodásmódunkra és a vizuális élményeknek köszönhetően, egy-egy feldolgozott drámai eset, akár nagyobb változások elindítójaként is helyt tudnak állni a saját világunkban is.

1. Lady Bird

A lázadó tini szerepében díszelgő Saoirse Ronan, remekül alakítja azt a felnőni kényszerülő lányt, aki voltaképpen a saját maga határait feszegetve igyekszik túlélni és kijutni az általa börtönnek vélt családi közegből. Greta Gerwig első saját rendezése azonban, egy kellemes limonádé film helyett, olyan tükröt állít a kamasz családok példázata elé, amely rámutat arra, hogy mikor is jön el az a pont, hogy szárnyalni kell hagyni a legkisebb madarat is, hogy földet érjen a saját fészkében. A karakterorientált, őszinte anya-lánya kapcsolatot feltáró alkotás, tulajdonképpen egy átlagos kamasz életét mutatja be, akinek a lelki frusztráltsága a jövőben rejlő tömérdeknyi lehetőség miatt csúcsosodik ki, ami mellé szerelmi csalódás, családi ellentétek és lázadó énkép is társul.

A film őszintén mesél arról, amin szinte minden kamasz átesik egyszer, de leginkább az önmagunkkal folytatott harc és  a belső gátak leküzdése miatt érdemes megnéznünk, még akkor is, ha már nem ehhez a korosztályhoz tartozunk. Az újratervezéshez, az önmagunk megismeréséhez, a célok felállításához néha nagyokat kell puffani, hogy aztán új színeket látva, kívülről szemlélhessünk önmagunkra és elindulhassunk a helyes irányba.

2. Életrevalók (Intouchables)

A 2011-es francia filmsiker meghódította a világot a mély és őszinte életigazságainak köszönhetően. A filmben két elveszett lélek találkozása ad megrendítően igaz képet arról, hogy a társadalmi hovatartozás, az előítéletek, a magas presztízs és a folytonos küzdés mit sem ér, ha az ember érzelmileg és egészségügyileg nincs rendben. 

Az egzisztenciával rendelkező Philippe a gondtalan anyagi életének hála, a megszokott, pompával teli hétköznapjait éli egészen addig, amíg egy nap, egy ejtőernyős baleset áldozatává nem válik. Az 56 éves milliomos tolószékbe kényszerül és így kerül kapcsolatba az afroamerikai származású, a gettó negyed egyik bajkeverőjével, Drissszel.

A két férfi kapcsolata nehézkesen indul, hiszen minden szinten különböznek egymástól. Philippe azonban, bár tudat alatt, de bizalmat szavaz a lecsúszott Drissnek, aki azzal tűnik ki Philippe szemében, hogy nem kezeli másképpen a rokkantsága miatt. A két lélek végül, felnyitja egymás szemét arról, hogy fel kell tudni állni akkor is, ha bizonytalan a jövő és sosem szabad lemondani saját jelenünkről és jövőnkről.

3. Szavak nélkül (Chce sie zyc)

Mateusz története az igazi lelki és testi küzdést mutatja be. A lengyel filmdráma, egy agysérült fiú történetét dolgozza fel, aki több, mint 26 éve tolószékben van és küzd azért, hogy emberszámba vegyék. A fiú, még egyszer sem szólalt meg, de édesanyja hisz abban, hogy a fia nemcsak egy növény, mint ahogyan azt az orvosa kifejtette, hanem ugyanolyan érző lélek, mint bárki más. Mateusz  annyira magával ragadja a nézőt, hogy a fiú folytonos megpróbáltatásainak köszönhetően a dráma egy olyan karakterfejlődésen vezeti végig a szemlélőjét, amely egy folytonos lélektani küzdéshullámot mutat be. Az alkotást két szemszögből láthatjuk, amelyben az első szemlélődési pont a külsős személyek, a család és az orvos. A cselekményt azonban a lengyel rendező,  Maciej Pieprzyca úgy tárta a nagyközönség elé, hogy hallhatjuk Mateusz belső monológjait és világát is. Az igaz történet alapján született megrázó lelki vívódás mindenkinek példát mutathat arra, hogy hogyan kell önmagunkért küzdeni akkor is, amikor senki más nem hisz bennünk.